مبلمان بهعنوان یکی از اجزای اصلی و حیاتیِ خانه، تأثیر بسزایی در شکلدهی روابط گرم و تعاملات مؤثر میان اعضای خانواده دارد. لحاظ کردن نقش مبلمان در فضای زندگی میتواند در ذهن افراد، تعریفی متناسب و هویتمند از خانه بهدستدهد و تجربیاتی سازنده را برای تمامی اعضای خانواده میسر کند.
یکی از عوامل مؤثر بر شکلگیری و توانایی ارتباط مخاطب با فضای داخلی، مبلمان فضا است. فرم، سبک و چیدمان مبلمان دارای قابلیتهایی مفهومی و عملی است که در بلندمدت، بر نحوهی عملکرد، حالت روحی و رفتار کاربرانِ آن فضا تأثیر میگذارد. چندین چارچوب تئوری برای بررسی نقش مبلمان در هویتبخشی به معماری داخلی خانه مطرح شده است:
۱. نظریه معناشناسی فضا (Semiotics of Space): در این بُعد، فضای داخلی بهعنوان یک سیستم دوطرفه میان عناصر معماری و کاربران فضا قرار میگیرد و رابطهی میان مبلمان و فضا بهصورت معنایی و نشانهشناختی تعریف، تأثیر آن بر رفتار و تجربهی کاربران بررسی میشود.
۲. عملکردهای زیباییشناسی و نمادین مبلمان: طبق نظریهی مونو(Mono) مبلمان علاوه بر عملکرد فنی، دارای جنبههای زیباییشناختی و نمادین است. زیبایی و محتوای درونی مبلمان برای ایجاد ارتباط با کاربران و ایجاد تعادل و تناسب در فضا ضروری است.
۳. تأثیر عوامل اجتماعی و فرهنگی: فرهنگ، سنت، طبقات اجتماعی و نیازهای روانشناختی مخاطب عواملی تأثیرگذار در دیزاین و شکلدهی هویت مبلمان هستند.
۴. ارتباط فرم و عملکرد در مبلمان: در تطابق فرم مبلمان با عملکردشان، تأثیر مبلمان بر نحوهی استفادهی کاربران بررسی میشود و آنالیزهای ارگونومیک، نسبتهای زیباییشناختی و قابلیتهای چندمنظورهی مبلمان را بر دیزاین مورد تحلیل، مدنظر قرار میدهد.
۵. ارتباط اقتصادی و فنی در دیزاین مبلمان: عواملی همچون قدرت خرید مخاطب، رقابت در بازار و فناوریهای تولید بر سبک و فرم مبلمان تأثیر میگذارند. راحتی مبلمان باید با محدودیتهای اقتصادی و تواناییهای فنی سازگار باشد تا نیازهای مختلف کاربران را پاسخدهد.
۶. تناسب مبلمان با معماری داخلی: در این بحث هماهنگی میان فرم و سبک مبلمان با ویژگیهای معماری داخلی (مانند نور، بافت، دکوراسیون) مورد توجه قرار میگیرد.
۱. ایجاد فضایی برای تعامل و گفتگو
چیدمان مبلمان نشیمن: چیدمان به نحوی که امکان ارتباط چشمی و تعامل آسان میان اعضای خانواده فراهم باشد، میتواند به شکلگیری فضایی تعاملی کمک کند. برای مثال، قراردادن مبلها بهصورت دایره یا نیمدایره فضایی صمیمانهتر ایجاد میکند.
میز غذاخوری: میز غذاخوری بهعنوان مرکز جمعشدن خانواده، فضایی برای گفتگو، اشتراکگذاری روزمرگیها و تقویت پیوندها ایجاد میکند.
۲. دیزاین محیطی مناسب برای فعالیتهای مشترک
فضای بازی و تفریح: مبلمان باید برای فعالیتهای خانوادگی مانند بازیهای گروهی، تماشای فیلم یا مطالعهی جمعی دیزاین شدهباشد. مبلمان چندمنظوره میتواند فضای بیشتری برای این نوع تعاملات فراهم کند.
مبلمان متحرک: استفاده از صندلیها و میزهای متحرک یا تاشو به خانوادهها اجازه میدهد فضا را بر اساس نیازهایشان تغییر دهند.
۳. تقویت حس امنیت و راحتی
راحتی مبلمان: انتخاب مبلمان ارگونومیک و راحت باعث میشود اعضای خانواده زمان بیشتری را در کنار یکدیگر سپری کنند و این مسئله پیوندهای عاطفی را تقویت میکند.
فضای اختصاصی برای کودکان: مبلمان مناسب برای کودکان، مانند صندلیها و میزهای کوچک، احساس شمول و مشارکت را در کودکان تقویت میکند.
۴. ایجاد حس هویت و تعلق خانوادگی
نمایش خاطرات و آثار هنری: مبلمان میتواند محلی برای نمایش عکسهای خانوادگی، یادگاریها و آثار هنری باشد که حس هویت و تعلق به خانه را تقویت میکند.
تأثیر سبک و دیزاین: انتخاب سبکی از مبلمان که منعکسکنندهی ارزشها و هویت خانواده باشد، میتواند حس تعلق را بیشتر کند.
۵. ارتباط روانشناختی مبلمان با خانواده
رنگ و مواد اولیه: استفاده از رنگهای گرم و مواد طبیعی در مبلمان باعث ایجاد حس آرامش و صمیمیت میشود که بر روابط خانوادگی تأثیر مثبت دارد.
فضای دعوتکننده: دیزاین فضا با مبلمانی که حس مهماننوازی و نزدیکی را القا میکند، محیطی برای تعاملات عمیقتر فراهم میکند.
۶. نقش مبلمان در حل چالشهای روابط خانوادگی
فضاهای خصوصی و عمومی: مبلمان میتواند به ایجاد تعادل بین فضاهای خصوصی و عمومی در خانه کمک کند. ایجاد گوشهکنارهایی آرام و خصوصی برای استراحت فردی برای تعاملات گروهی ضروری است و در خانههایی با فضای کوچک، مبلمان چندمنظوره امکان استفاده بهینه از فضا را فراهم کرده، استرس ناشی از محدودیت فضا را کاهش میدهد.
با این ملاحظات، مبلمان دیگر تنها چیزی کاربردی نخواهد بود؛ بلکه به ابزاری برای ایجاد خاطرات مشترک و تقویت پیوندهای انسانی در خانواده تبدیل خواهدشد.
در دههی گذشته با پیشرفتهای فناوری، انتخابها و سبک زندگی افراد تغییری اساسی کردهاست. ازاینرو، دیزاین و برنامهریزی باید بازتابدهندهی این تغییرات باشد. یک محل سکونت باید با تغییر ترجیحات و انتظارات کاربران سازگار شود. ویژگیهای معماری هوشمند در خانههای هوشمند امکان تغییر سریعتر نسبتهای فضا، پیکربندی و چیدمان داخلی را فراهم کردهاست.
پذیرش جمعی رفتارهای مصرفی مبتنی بر منابع کارآمد گامی اساسی به سمت پایداری است. رفتارهای مصرفی با ارزشهای فرهنگی، وضعیت اجتماعی، هویت و سایر پارادایمهای اجتماعی-اقتصادی مرتبط هستند. درک تأثیرات ساختارهای معماری بر عملکرد انسانی، سلامت و رفاه میتواند محیطهایی را دیزاین کند که به بهبود رفاه جمعی کمک میکنند. دیزاینرها و معماران میتوانند با استفاده از آندسته شاخصههای معمارانه که تأثیر آنها بر روانشناسی و فیزیولوژی انسان شناخته شدهاست و با بهکارگیری عناصری مانند نورپردازی مناسب، طرحهای رنگی، مناظر طبیعی و پیچیدگی فضایی، محیطهایی دیزاین کنند که بر رفتار، سلامت و شادی تأثیر مثبت داشته، عملکرد فیزیکی و سلامت روانی افراد را بهبود بخشد.
در خانه، کارایی بهاندازهی محل کار مورد تأکید نیست و سبک زندگی، اهداف، احساسات و زیباییشناسی بر آن اولویت دارند. از این نظر، بر کیفیت زندگی اعضای خانه تمرکز میشود تا تعاملات را تسهیل کند.
در عصر اقتصاد تجربه، افراد توجه بیشتری به ویژگیهای غیرمادی محصولات دارند و به دنبال احساس مراقبت، حرکت گروهی و لذتبردن هستند. همهی دیزاینرها تلاش میکنند تا خواستههای کاربران را درک کنند. با توسعهی سریع اجتماعی، تقاضای مصرفکنندگان از «داشتن محصول کافی است» به «قابلاستفادهبودن مهم است» تغییر خواهدکرد. دیزاین مبلمان و رابطهای کاربری بر رفتار زندگی مردم تمرکز کرده، اهداف دیزاین را بر اساس مطالعات رفتاری تعیین میکنند. مبلمان باید با سبک زندگی و رفتار مدرن تطبیق داشتهباشد که این امر نیازمند روششناسی دیزاین است. استراتژیهای دیزاین تعاملی به کشف نیازهای کاربران و بهبود زندگی در خانه کمک کردهاست.
Amoian, Forough. "Study on the role of furniture in introducing the identity of the interior architecture." no. May (2021): 1-10.
Fewella, Lina Nageb. "The behavioral smart furniture and its relevance to family emotional dynamics." Ain Shams Engineering Journal 15.11 (2024): 103030.
https://furniturefortwayne.com/improve-family-bonding-right-living-room-furniture
https://www.bassettfurniture.com/blog/different-types-of-furniture.html?srsltid=AfmBOopAALzuqrJMgJRMJ64rI6mOgtpOSMxUt1x0bjJR991ANn2kQ-AF