rost logo

نکاتی برای انتخاب نورپردازی خانه

rost logo

نکاتی برای انتخاب نورپردازی خانه

نورپردازی خانه؛ مهم‌ترین صحنه‌ی زندگی
نکاتی برای انتخاب نورپردازی خانه

 

 

صحبت از اهمیت نور، به ویژه برای فضای معمارانه‌ای مانند خانه تمامی ندارد. نور توانایی شگفت‌آوری در ایجاد تاکید و کنتراست دارد. در واقع این نور است که روح ویژه‌ای در هر فضا می‌دمد و به آن زندگی می‌بخشد.  به همین دلیل هم دیزاینرها و دکوراتورها بر تاثیر نور بر فضا به طور مداوم تاکید داشته‌اند. همه‌ی ما منابع نوری مختلفی در خانه داریم. برخی از ما با دقت بیشتری روی دیزاین، محل قرارگیری، تعداد، رنگ و ویژگی‌های دیگرشان متمرکز شده‌ایم و برخی تنها به کاربردشان برای روشن کردن فضا اندیشیده‌ایم. راهکارهای مختلفی وجود دارد که می‌تواند در انتخاب و چیدمان نورها در خانه به کمک ما بیاید تا فضای دلپذیرتری در خانه خلق کنیم.

اگر می‌خواهید همه‌ چیز را از اول شروع کنید و برای نورپردازی خانه تصمیمی اساسی بگیرید، اولین قدم می‌تواند توجه به تقسیم‌بندی فضایی باشد. هر اتاق یا هرفضایی کارکرد منحصر به خودش را دارد و به همین دلیل هم بهتر است مسیر متفاوتی را برای نورپردازی پیش بگیریم. ویژگی‌های کلیدی یک فضا بر اساس نوع فعالیتی که در آن انجام می‌شود تعیین می‌شود. بر همین اساس هم می‌توانیم درباره‌ی میزان روشنایی موردنیاز، محل قرارگیری نورها و ... تصمیم بگیریم. به طور مثال اتاق نشیمن فضایی برای استراحت و دورهمی‌های شبانه است بنابراین با محیطی دنج و آرامش‌بخش روبه‌رو هستیم و چنین فضایی نور زیادی را طلب نمی‌کند. در عوض اتاق کار یا محل مطالعه باید از نور کافی برخوردار باشد. به طور کلی انواع نورپردازی را می‌توان در سه دسته تقسیم‌بندی کرد. نور اصلی و کلی محیط، نور تاکیدی که با تاباندن روشنایی بر محدوده‌ای خاص سعی در ایجاد حس‌وحالی چشمگیر دارد یا صرفاً با قصد تاکید بر شی خاص، مثل یک تابلو نقاشی، به کار می‌رود و نورهایی که کاربردی مشخص‌تر را دنبال می‌کنند، نظیر چراغ مطالعه یا چراغ بالای گاز در آشپزخانه. با توجه به این نکات می‌توانیم تا حد زیادی درباره انتخاب منابع نوری هوشمندانه عمل کنیم.

مرحله‌ی بعد استفاده از انواع منابع نوری است. همزمان از چراغ‌های سقفی، دیوارکوب، انواع آباژور ایستاده یا رومیزی یا در صورت امکان نورهایی ثابت در سقف، دیوار یا کف خانه که به صورت توکار نصب می‌شوند، استفاده کنید. به این شکل، نورها را در لایه‌های مختلفی از فضا چیدمان کرده‌ایم که کمک زیادی به فضاسازی و ایجاد کنتراست و سایه می‌کند. به طور معمول در هر فضا، می‌توان از سه منبع نوری استفاده کرد، به شکلی که منابع نوری در یک ترکیب‌بندی مثلثی قرار بگیرند. این شیوه یکی از مرسوم‌ترین مدل‌های نورپردازی برای رسیدن به تعادل نوری در فضاست. از چراغ‌های سقفی برای ایجاد نور محیطی و خلق کانونی‌ترین نقاط استفاده کنیم و دیگر منابع نوری را در نسبت با آن‌ها جای‌گذاری کنیم. میزان روشنایی بر دریافت ما از محیط به شدت تاثیرگذار است. روشنایی زیاد مناسب فضاهایی است که قصد داریم وسیع‌تر دیده شوند و محیط‌های رسمی‌تری به شمار می‌روند. اما اگر به دنبال ایجاد فضایی دنج و صمیمی‌ هستیم بهتر است شدت و میزان نورها را کمتر کنیم. اگر منابع نوری به شما قابلیت کم و زیاد کردن شدت نور را بدهند، می توانید در هر زمانی حال و هوای اتاق را متناسب با احساسات خود تغییر دهید.

به رنگ نور، توجه زیادی بکنید. طیف رنگی گسترده‌ای از نورها وجود دارد که می‌توانیم با ترکیب آنها حس ویژه‌ای در فضاهای مختلف خانه به وجود بیاوریم. رنگ نور را هم از طریق لامپ‌های مختلف می‌توان کنترل کرد هم با استفاده از حباب‌های رنگی. بهتر است یک زمینه‌ی رنگی مشخص را رعایت کنیم تا باعث ایجاد به‌هم‌ریختگی بصری و تشویش نشویم. هنگام خرید یا نصب لوستر، چراغ و ... حتما به ابعاد خانه و ارتفاع سقف هم توجه کنید. برای مثال، اگر سقف کوتاهی دارید بهتر است چراغ سقفی شما آویز بلندی نداشته باشد. همچنین به وسایل دیگر خانه هم نگاهی داشته باشید و سعی کنید دیزاین و متریال را به‌گونه‌ای انتخاب کنید که با کلیت خانه هم‌راستا باشد.

توجه به کم مصرف بودن، خصوصاً برای لامپ‌هایی که به صورت مداوم از آنها استفاده می‌کنیم، اهمیت زیادی دارد. کاهش مصرف انرژی در کنار کنترل هزینه‌ها از مزایای انواع لامپ‌های کم‌مصرف است که در تنوع قابل‌قبولی عرضه می‌شوند.

به منابع نوری به چشم یک اثر هنری نگاه کنیم. در کنار کارکرد و هدفی که نورپردازی دنبال می‌کند، نورها می‌توانند بر زیبایی خانه‌ی ما بیفزایند و نقش مهمی در تعیین شخصیت فضای آن داشته باشند. توجه به جزییات و اهمیت قائل شدن برای دیزاین خوب، همه‌ی آن چیزی است که برای لذت بردن از خانه نیاز داریم.

 

 

Rost on
Rost Letter
rost innovation studio